Palliatieve zorg is een recht. Iedere palliatieve patiënt die dat wenst mag palliatieve zorg inroepen, ongeacht de levensverwachting of verblijfplaats.

Thuis

Onderzoek leert ons dat het merendeel van de patiënten thuis wenst te verblijven tijdens de ziekteperiode, bij voorkeur tot aan het levenseinde. Wanneer je er voor kiest om thuis verzorgd te worden, nemen je naasten (die vaak optreden als mantelzorgers) een belangrijke plaats in. Om de mantelzorgers te verlichten in hun dagelijkse zorg, kunnen zij beroep doen op organisaties die huishoudhulp, oppasdiensten en dergelijke aanbieden.

Daarnaast kan jij, je familie en je vertrouwde hulpverleners bijgestaan worden door een palliatieve thuiszorgequipe. Pallion is zo’n equipe, bestaande uit artsen, verpleegkundigen, psychologen en ondersteunend personeel, gespecialiseerd in palliatieve thuiszorg. Wij nemen geen taken over van je huisarts of thuisverpleegkundige(n), maar bieden extra zorg en ondersteuning om jouw levenskwaliteit en comfort te garanderen. Je huisarts blijft de eindverantwoordelijke maar samen functioneren we als een zorgteam waarbij jij als patiënt centraal staat.

Onze ondersteuning is volledig kosteloos voor jou. Jij en je naasten kunnen zelf contact opnemen met ons of één van je zorgverleners kan de begeleiding opstarten.

Woonzorgcentrum & andere thuisvervangende initiatieven

In woonzorgcentra is er de laatste jaren heel wat beweging op vlak van palliatieve zorg. Het uitgangspunt is dat iedere bewoner tot het einde van zijn/haar leven in het woonzorgcentrum kan verblijven. In elk woonzorgcentrum zijn er medewerkers met een specifieke expertise op het vlak van palliatieve zorg, zoals de coördinerend en raadgevend arts (CRA), de hoofdverpleegkundige en/of een palliatief referentiepersoon. Sommige woonzorgcentra beschikken ook over een palliatief supportteam.

Deze zorgverleners zijn onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van palliatieve zorg in het woonzorgcentrum, ze adviseren en begeleiden de rest van het zorgpersoneel, ondersteunen zieke bewoners en hun naasten en geven informatie over de mogelijkheden van palliatieve zorg.

Woonzorgcentra, maar ook voorzieningen voor mensen met een handicap en psychiatrische verzorgingstehuizen worden beschouwd als thuisvervangende initiatieven en kunnen bijgevolg ook de ondersteuning inschakelen van een palliatieve thuiszorgequipe. Pallion is zo’n equipe, bestaande uit artsen, verpleegkundigen, psychologen en ondersteunend personeel, gespecialiseerd in palliatieve thuiszorg. Wij nemen geen taken over van je huisarts of thuisverpleegkundige(n), maar bieden extra zorg en ondersteuning om jouw levenskwaliteit en comfort te garanderen. Je huisarts blijft de eindverantwoordelijke maar samen functioneren we als een zorgteam waarbij jij als patiënt centraal staat.

Onze ondersteuning is volledig kosteloos voor jou. Jij en je naasten kunnen zelf contact opnemen met ons of één van je zorgverleners kan de begeleiding opstarten.

Ziekenhuis

Palliatief supportteam (PST)

Elk ziekenhuis beschikt over een palliatief support team. Dit is een multidisciplinair team van deskundigen in palliatieve zorg die advies en ondersteuning geven aan andere zorgverleners en aan jou en je naasten. Het team is samengesteld uit verschillende disciplines, zoals artsen, verpleegkundigen, psychologen en soms ook maatschappelijk werkers en spirituele zorgverleners, allen gespecialiseerd in het levenseinde.

Het PST werkt ziekenhuisbreed en kan langskomen op alle afdelingen van het ziekenhuis waar palliatieve patiënten zijn. Het team geeft advies aan je behandelende artsen en verpleegkundigen over de behandeling van pijn en andere klachten, zowel van lichamelijke, psychosociale of spirituele aard. Ze kunnen ook helpen bij belangrijke beslissingen in het zorgtraject, bijvoorbeeld rond het verderzetten of stopzetten van behandelingen.

Het PST kan ook ondersteuning bieden bij ontslag uit het ziekenhuis. Het team werkt samen met ons als palliatieve thuiszorgequipe, maar ook met palliatieve zorgeenheden en woonzorgcentra of andere voorzieningen. Zo kan je als patiënt verblijven op de plaats die het meest aansluit bij jouw wensen en zorgbehoeften.

Ieder ziekenhuis heeft een PST, ook de ziekenhuizen die over een Palliatieve Eenheid beschikken. Overzicht

Palliatieve zorgeenheid (PE)

Een palliatieve zorgeenheid is een kleine ziekenhuisafdeling voor palliatieve patiënten met een korte levensverwachting. Indien je niet thuis kan of wil verblijven of wanneer een ziekenhuisopname niet meer wenselijk is, kan je kiezen voor één van de vier Limburgse palliatieve eenheden (Pelt, Hasselt, Genk en Tongeren). Overzicht

In een palliatieve zorgeenheid heerst een huiselijke, familiale sfeer. Zo is er bijvoorbeeld een living met keuken om gezellige momenten met familie te creëren of zijn er vrijwilligers in de weer om lekker te koken of tijd te maken voor een gesprek. Anders dan in een gewone ziekenhuisafdeling zijn er doorgaans geen vaste tijdstippen voor de verzorging, maaltijden of het bezoek. De zorg is er afgestemd op wat jij en je naasten wensen, met veel respect voor je zelfstandigheid en privacy.