Onderzoek leert ons dat het merendeel van de patiënten thuis wenst te verblijven tijdens de ziekteperiode, bij voorkeur tot aan het levenseinde. Als vertrouwde zorgverlener ben je een belangrijke schakel in het waarborgen van zijn/haar levenskwaliteit en comfort. Wetende dat er tijdens deze periode een palliatieve thuiszorgequipe -bestaande uit o.a. artsen, verpleegkundigen en psychologen- achter je staat met deskundig advies zal vertrouwen en rust brengen. Wij zijn kosteloos beschikbaar voor zorgverleners, patiënten en familie. Het opstarten van een ondersteuningstraject kan zowel door de huisarts, thuisverpleegkundige(n), het ziekenhuis, het woonzorgcentrum of de voorziening gebeuren maar ook door de patiënt en/of zijn naasten zelf.

Tijdens persoonlijke en telefonische contacten verkennen we de individuele noden van de patiënt om te komen tot een zorgverlening op maat. Tijdens deze overlegmomenten willen we vooral, vanuit onze specifieke expertise, advies verlenen en een klankbord zijn, zonder de rol van vertrouwde zorgverlener(s) over te nemen.

Samen als zorgteam streven naar de best mogelijke palliatieve zorg is ons doel!

De patiënt staat hierbij centraal. Iedere begeleiding start vanuit zijn/haar wensen, noden en bezorgdheden. Indien de zorgnood niet aansluit bij onze expertise of deze overstijgt, zoeken wij mee naar een gepaste doorverwijzing. De duur van onze betrokkenheid is wisselend: telefonische opvolging, overleg met de betrokken zorgverlener(s), een éénmalig huisbezoek, een advies ad hoc of een begeleiding gedurende het hele ziekteverloop tot en met het overlijden. Daar waar nodig ronden we af met een debriefing met de huisarts en/of verpleegkundige(n) en/of een rouwbezoek voor de nabestaanden indien gewenst.

Goede palliatieve zorg start liefst zo snel mogelijk na de diagnose. Hoe vroeger Pallion betrokken wordt in het palliatief traject, hoe meer wij kunnen betekenen voor de patiënt, zijn/haar naasten en zorgverleners:

  • Kunnen anticiperen op kantelmomenten in het ziekteverloop
  • Het tijdig optimaliseren van pijn- en symptoomcontrole
  • Ruimte voor psycho-emotionele ondersteuning tijdens gesprekken en de emotionele beleving die het ongeneeslijk-ziek-zijn met zich meebrengt
  • Meer tijd om stil te staan bij vragen, angsten en bezorgdheden
  • Respect voor het tempo van het verwerkingsproces van de patiënt en betrokkenen
  • Het tijdig kunnen voorbereiden van een zorgzaam afscheid

Palliatieve zorg is véél meer dan stervensbegeleiding. Tijdig samen vooruit kijken en nadenken over toekomstige medische zorg voor de patiënt, zal hem/haar vertrouwen en rust geven om de laatste levensfase door te maken.