De spuitaandrijver is een compact, draagbaar toestel op batterijen. Op dit toestel wordt een spuit gevuld met medicatie bevestigd die het mogelijk maakt om continu medicatie toe te dienen via een dunne naald of katheter onder de huid. Dit kan zinvol zijn bij patiënten:

  • voor wie het niet meer mogelijk is om medicatie oraal in te nemen
  • met aanhoudende misselijkheid/braken
  • met slikstoornissen
  • met mond- en keelaandoeningen
  • met verwardheid
  • met verminderd bewustzijn

Belangrijk om te weten is dat de spuitaandrijver het natuurlijk verloop van het ziekteproces niet beïnvloedt en dus ook geen invloed heeft op de levensverwachting van de patiënt.

Wanneer de arts, in overleg met de patiënt, diens naasten en/of betrokken zorgverleners beslist om een spuitaandrijver op te starten zal hij/zij bepalen welke medicatie nodig is. De arts kan hiervoor in overleg gaan met de deskundigen van Pallion. Wij ondersteunen zorgverleners graag in zowel de opstart als de opvolging van de spuitaandrijver, via telefonisch advies en/of aan bed van de patiënt. Verpleegkundigen en andere zorgverleners kunnen tevens bij ons terecht voor vorming en opleiding omtrent het gebruik van de spuitaandrijver.

We adviseren om in de terminale fase tijdig een spuitaandrijver in huis te halen. Zo worden problemen met beschikbaarheid vermeden en hebben de zorgverleners de kans om het gebruik ervan onder de knie te krijgen. De huisarts is de aangewezen persoon om in te schatten wanneer dit nodig is. Hij/zij kan steeds rekenen op de deskundigen van Pallion om een situatie in te schatten bij twijfel.

Wij zijn geen uitleendienst maar in acute situaties willen we onze patiënten graag zo snel mogelijk verder helpen. We hebben zelf een beperkt aantal medicatiepompen/spuitaandrijvers in ons bezit, deze kunnen in noodsituaties ter beschikking gesteld worden om de wachttijd voor een spuitaandrijver te overbruggen.

spuitaandrijver